بازی های فکری, مجموعه بازی های مفرح

بازی پازل

بازی پازل

بازی پازل مانند خوراکی است که مزه‌ها و مواد مغذی متنوع بسیاری را یک‌جا در خود دارد. کودک را باید در سن پایین با این بازی سرگرم کنید، زیرا بچه‌های بزرگ‌تر بازی‌های هیجان‌انگیزتر را ترجیح می‌دهند.

نباید از این بازی غافل شوید؛ از هماهنگی دست‌ها و چشم‌ها گرفته تا قدرت استدلال منطقی با این بازی تقویت می‌شوند. مهم‌ترین امتیاز آن تقویت اعتماد به نفس است که هر بار با کامل کردن پازل ایجاد می‌شود

فواید مهم بازی پازل برای کودکان چیست؟

۱.تقویت مهارت‌های حل مسئله در کودک، اصلی‌ترین فایده پازل برای کودک

تکمیل یک پازل حتی اگر ساده‌ترین پازل باشد می‌تواند مهارت‌ حل مسئله در کودکان را ارتقا دهد. زیرا کودک را با چیزی رو‌برو می‌کند که باید آن را نظم دهد و مساله‌ در هم‌ریختگی را در آن حل کند.

والدین و مربیان می‌توانند با آموزش استراتژی‌‌های مختلف، در تکمیل پازل‌ نقش مهمی داشته باشند. به طور مثال، استراتژی‌های مرتب‌سازی به بچه‌ها می‌آموزد که یک کار بزرگ را به کارهای کوچکتری تقسیم کنند. در اینجا یک مورد از این استراتژی‌ها را بیان کردیم که می‌توانید آن‌ را امتحان کنید.

پس از ریختن یک پازل بر روی زمین، به کودک خود بیاموزید که قطعات را براساس رنگ یا شکل‌شان مرتب کند تا به‌سرعت جای آن‌ها را بیابد. به‌عنوان مثال، اگر یک گل قرمز در پازل وجود دارد، به دنبال قطعات قرمز باشد و آن‌ها را در یک دسته کنار هم قرار دهد. در این حالت کودک یاد می‌گیرد که چگونه هدف‌گذاری کرده تا بتواند پازل را سریع‌تر حل کند.

۲.تقویت حافظه کودک با به خاطرسپردن تصویر پازل

از فواید پازل برای کودکان این است که ذهن کودک شما را فعال نگه می‌دارد،اما پازل چگونه این کار را انجام می‌دهد؟

برای حل پازل کودک مجبور است شکل قطعات را به خاطر بسپارد. تجربیاتی از این دست می‌تواند سرعت ارتباط و اتصال بین اجزای مغز را افزایش داده و آن را کارآمدتر کند. معمولا کودکان پس از چند بار چیدن یک پازل، تصویر آن را به ذهن می‌سپارند. این دلیل دیگری است که کودکان می‌توانند به کمک پازل حافظه‌ تصویری خود را تقویت کنند.

برای تقویت بیشتر حافظه‌ فرزند خود، می‌توانید دو فعالیت زیر را انجام دهید.

اجازه دهید کودک یک پازل را چندین بار تکمیل کند. هر بار، یک کرنومتر تنظیم کنید تا ببینید چقدر طول می‌کشد تا بتواند آن را تکمیل کند. به‌تدریج، سرعت انجام آن باید بهبود یابد.

وقتی جورچین کامل شد، به فرزند خود بگویید یک دقیقه به تصویر نگاه کند، سپس چشمان خود را ببندد. در مرحله‌ بعد، از او سوالاتی درباره‌ پازل بپرسید تا ببینید چقدر می‌تواند موارد موجود در آن را به یاد بیاورد. به عنوان مثال، می‌توانید بپرسید: «گربه‌ موجود در پازل چه رنگی است؟»

۳.افزایش توجه و تمرکز کودک نتیجه شگفت‌انگیز پازل

آیا میزان توجه کودک شما حدود یک دقیقه طول می‌کشد؟ شما تنها نیستید. در واقع این اتفاق در کودکان خردسال بسیار رایج است. کارشناسان رشد کودک معتقدند که  کودک متناسب با سن خود به مدت ۲ تا ۵ دقیقه می‌تواند روی چیزی تمرکز کند. این بدان معناست که یک کودک ۳ ساله می‌تواند ۶ تا ۱۵ دقیقه روی یک کار تمرکز کند. در‌حالی‌که تمرکز یک کودک ۴ ساله ممکن است ۸ تا ۲۰ دقیقه طول بکشد. باید بدانید که پازل‌ها ابزارهای کاملی برای افزایش تمرکز در کودکان هستند.

در واقع بازی با پازل برای کمک به همه‌ کودکانی که دارای عدم تمرکز هستند، بسیار مناسب است. کار روی یک پازل تا تکمیل آن به این بچه‌ها این شانس را می‌دهد که بدون وقفه روی یک پازل کار کنند.

برای اینکه کودکان تمرکز کامل را در حین بازی با پازل‌ها کسب کنند، باید پازلی را انتخاب کنید که مناسب سن آن‌ها باشد. به طور معمول برای یک کودک یک ساله پازل‌هایی با قطعات کم مناسب‌تر هستند. اما، برای یک کودک ۳ ساله می‌توانید یک جورچین۱۶ تا ۲۰ تکه با قطعات بزرگ را امتحان کنید. کودکان بزرگ‌تر نیز می‌توانند پازل‌های سخت‌تری را تکمیل کنند.

بازی موجود بامزه!

۴.یادگیری اشکال هندسی به وسیله قطعات پازل

به کمک پازل کودکان یاد می‌گیرند که بین اشکالی مانند دایره، مثلث، مستطیل و مربع تمایز قائل شوند. در ابتدای بازی با پازل، کودکان ممکن است فکر کنند که مربع و مستطیل یکسان هستند. به تدریج آن‌ها یاد می‌گیرند که ویژگی‌های منحصر به فرد اشکال مختلف را در حین بازی شناسایی کنند. به عنوان مثال، در حین بازی کودکان می‌آموزند که پازل‌های دارای لبه‌ای با خط مستقیم، در وسط یک پازل قرار نمی‌گیرند.

وقتی ساخت پازل را به همراه کودک خود انجام می‌دهید، نام هر شکل را بگویید و از فرزند خود بخواهید آن‌ها را تکرار کند. در حین بازی سعی کنید از کلماتی مانند «چرخش، کنار، بالا، پایین، بین، کنار، بیرون، راست، چپ و غیره» استفاده کنید.

۵.افزایش هماهنگی چشم و دست کودک با کنار هم گذاشتن تکه‌های پازل

جالب است که بدانید پازل‌ها به هماهنگی چشم و دست کودکان خرد‌سال کمک می‌کنند. به طور معمول توانایی هماهنگی آنچه چشم می‌بیند، ذهن می‌خواهد انجام دهد و آنچه که دست‌ها می‌توانند انجام دهند، به تمرین زیادی نیاز دارد. پازل یک روش لذت‌بخش برای تمرین این مهارت محسوب می‌شود.

برای حل پازل، کودک باید قطعات را با دقت در جای خود جابه‌جا کند. قبل از قرار دادن قطعه، کودک نقطه‌ای را که به آنجا می‌رود، با چشمانش می‌بیند. سپس، او باید دست خود را وادار به حرکت کند تا قطعه را در مکان درست قرار دهد.

شما می‌توانید به جای هدایت کودک، دستورالعمل‌های مفیدی مانند «کمی قطعه‌ی پازل را بلند کن» ارائه دهید. یا می‌توانید بگویید که: «قطعه را کمی تکان بده تا زمانی که به درستی جا بیفتد.»

۶.افزایش اعتماد به نفس کودک،مهم‌ترین تاثیر بازی پازل

«من این کار را انجام دادم!»

بله درست است. پس از قرار دادن آخرین قطعه در یک پازل، فرزند شما فریاد می‌زند و با هیجان می‌گوید: «مامان (بابا)، بیا و ببین که من این پازل را تکمیل کردم.»

توانایی تکمیل پازل عاملی مهم برای افزایش اعتماد به نفس کودکان است به خصوص اینکه آن‌ها همه‌ی این کارها را به تنهایی انجام داده‌اند.انجام این کار به کودک حس شایستگی و موفقیت می‌دهد. از این نظر پازل را می‌توان یکی از بهترین بازی‌ها برای افزایش اعتماد به نفس کودکان دانست.

به همین دلیل، استفاده از پازل‌های مناسب سن کودک بسیار مهم است. توجه کنید که اگر پازل آسان باشد، کودک شما به میزان لازم به چالش کشیده نمی‌شود. یک پازل سخت نیز باعث می‌شود تا کودک خیلی سریع بازی را رها کند و احتمال کمی دارد دفعه‌ی بعدی بازی را انجام دهد.

اگر فرزند شما قبلاً با پازل‌ها بازی نکرده باشد، انجام آن‌ها به تنهایی در ابتدا دشوار خواهد بود. سعی کنید از مشوق‌های زیادی استفاده کنید تا اعتماد‌به‌نفس کودک خود را افزایش دهید. به عنوان مثال، پس از قرار دادن یک قطعه در محل مورد نظر، می‌توانید به او بگویید: «آفرین تو جای درستش رو پیدا کردی!».

۷.یادگیری مسائل مختلف با استفاده از طرح‌های متنوع پازل ‌ها

آیا تا به حال پازل نقشه را دیده‌اید؟ یا یک پازل دایناسور؟

پازل‌ها اغلب موضوعات مختلفی را پوشش می‌دهند که می‌تواند به فرزند شما در یادگیری موضوعات موجود در جهان کمک کند؛ از جغرافیا گرفته تا قسمت‌های مختلف بدن، اعداد، حروف و موارد دیگر.

پس از حل یک پازل، کودکان به طور معمول علاقه‌مند به یادگیری درباره‌ی تصویر ساخته شده هستند. شما می‌توانید با صحبت کردن در مورد تصاویر روی پازل‌، به فرزند خود بیشتر آموزش دهید.
این کار باعث می‌شود دایره‌ی واژگانی و دانش موضوعی کودک کوچک شما تقویت شود که در نهایت می‌تواند در مدرسه به او کمک زیادی کند.

۸.تقویت مهارت‌های اجتماعی کودکان در هنگام حل پازل

وقتی کودکان در کنار هم یک پازل را حل می‌کنند، نه تنها با یکدیگر در مورد اینکه کدام قطعه را کجا قرار دهند صحبت می‌کنند، بلکه در صورت بروز مشکلات به یکدیگر کمک می‌کنند.

شما نیز وقتی با کودک خود در تکمیل پازل همراه می‌شوید، می‌توانید مهارت‌های اجتماعی را با او تمرین کنید. به عنوان مثال، می‌توانید از کلمات مودبانه برای درخواست یک قطعه یا پیشنهاد یک استراتژی استفاده کنید. کودک شما نیز هنگام کار با دیگران این شیوه‌ها را امتحان خواهد کرد.

پازل‌ها نقطه عطفی در رشد کودک شما

پازل‌ها مهارت‌های زیادی را توسعه می‌دهند و همین امر آن‌ها را به بهترین بازی آموزشی در سال‌های اولیه‌ی کودکی تبدیل کرده است.

نکاتی که در این پست درباره‌ فواید پازل برای کودکان ذکر کردیم، هر یک می‌تواند نقطه‌ی عطفی در رشد کودک شما باشد. بنابراین اگر دوست دارید که کودک شما از این مزایا متنوع بهره‌مند شود، می‌توانید پازل متناسب با سن فرزند خود را تهیه کنید و او را به انجام این بازی سرگرم‌کننده تشویق کنید.

در نهایت اگر تجربه‌ی مرتبطی در زمینه‌ی بازی با پازل دارید، می‌توانید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید