بازی های فکری خوب چه ویژگی هایی دارند؟
بازی های فکری خوب چه ویژگی هایی دارند؟این نوع بازی ها در رده بندی سنی قرار دارند و هر بازی مناسب سن فرد است و متناسب با سن فرد طراحی شده است.
برای مثال برای پیش دبستانی های بازی های چالش برانگیزی را طراحی کرده اند و برای هر مرحله دلایل بسیار زیادی دارند که باعث می شود کودکان به سادگی به چالش کشیده شوند و ذهن ، فکر و یا هر دو با جسم به کار بیفتد و کودک مجبور به حرکت و یا تفکر شود.
اگر دانش آموزان بازی های فکری در مهدکودک و یا پیش دبستانی با دیگر کودکان به بازی بپردازند بسیار تاثیر گذار تر هست چرا که کودکان از یکدیگر تاثیر می پذیرند و با همسن و سالان خود بهتر ارتباط میگیرند.
شاید از این مقالات نیز خوشتان بیاید.(مجموع بازی های فکری)
مزایای بازی های فکری بسیار فراتر از تفکر ما هستند و نمیتوان به چند دلیل بسنده کرد اما از مهترین دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. تقویت قوای ذهنی با ایجاد هماهنگی بین چشم و دست
در سنین نوپایی کودکان نیازمند فعالیت هایی هستند که بتواند باعث ایجاد هماهنگی بین اعصاب و عضلات بدن شود. تمام بازی هایی که باعث رشد حرکت و تقویت عضلات کودک می شود در دسته ی بازی های فکری مناسب آن سن قرار می گیرد. خرید بازی فکری برای کودکان از همان سنین نوپایی می تواند کودک را در مسیر رشد منظم قرار دهد و کمک کند که والدین یک برنامه ی آموزشی مبتنی بر بازی را انتخاب کنند.بازی های فکری
2. آموزش عمیق و ماندگار مفاهیم درسی به دانش آموزان
امروزه سیستم های برتر آموزشی دنیا به سمت آموزش مبتنی بر بازی حرکت کرده اند و مفاهیم درسی را با انواع ابزار های کمک آموزشی به دانش آموزان می آموزند. متاسفانه مدارس ما به دلیل تراکم زیاد دانش آموزان و عدم دانش صحیح در این امر، چندان موفق عمل نمی کنند، پس والدین بهتر است خودشان این خلا را با بازی های فکری، بازی های ساختنی و سرگرمی های آموزشی جبران کنند تا کودک از درس خواندن و آموزش لذت ببرد.بازی های فکری
3. لذت بخش نمودن آموزش برای کودکان
یکی دیگر از فواید بازی های فکری این است که والدین با استفاده از بازی ها و سرگرمی های آموزشی می توانند به راحتی مفاهیمی مانند شمارش، رنگ ها، جهت ها، اشکال هندسی و مهارت های اساسی را به کودکان خردسال بیآموزند. این مفاهیم در طول بازی بارها و بارها تکرار می شوند و به راحتی در ذهن کودک نقش بسته و در خاطرش می مانند. در بخش بازی فکری کودکان می توانید تعداد زیادی از این بازی ها را پیدا کنید.
4. افزایش خلاقیت و نیروی تخیل در کودکان
بازی کردن با ابزار های ساده نظیر اسباب بازی لگو یا کیت های متشکل از قطعات ساختنی به همراه پیچ و مهره، به دلیل ایجاد فضایی باز و آزاد برای پیاده کردن تصورات ذهنی، نیروی تخیل کودکان را پرورش می دهد.
بازی های فکری ساختنی باعث می شوند کودکان بتوانند هر آنچه که در دنیای خیال می بینند را به راحتی به واقعیت تبدیل کنند. به همین دلیل یکی از فواید بازی های فکری برای کودکان افزایش خلاقیت است، این قدرت خلاقیت در بزرگسالی می تواند زمینه ساز اختراعات و اکتشافات مهم و تاثیر گذاری باشد.بازی های فکری
5-دور شدن کودک از فضاهای نامناسب بازی های رایانه ای
یکی از دلایل مهم دیگر است که می تواند کمک کند کودک به سمت بازی با گوشی ، تبلت و رایانه نرود و بیشتر به بازی های گروهی فکری با دوستان خود بپردازد و علاقمند به این حوزه شود که این موضوع به خودی خود جزو مهمترین دلایل می باشد.
6-اجتماعی شدن کودک
از مهمترین مرحله زندگی هر کودک اجتماعی شدن و ورود به اجتماع هست که با اغاز سال تحصیلی در مهدکودک و یا پیش دبستانی رقم میخورد و بسیار جذاب است.
در این مرحله تمامی افراد نزدیک به این کودک باید او را تشویق کنند به دوستی با دانش آموزان دیگر.
و معلمان و مربیان با ایجاد بازی های فکری می توانند تاثیر بسزایی در روحیه کودک داشته باشند و بازی های گروهی از تاثیر گذار ترین دوران اجتماعی شدن کودک است.
معرفی بازی های فکری گروهی برای بازی در پیش دبستانی ها و مهدکودک ها:
شطرنج:
شطرنج برای هر سنی بسیار جذاب است و اگر در سنین پایین به کودکان آموزش داده شود می تواند در ذهن و تفکر حل مسئله کودکان تاثیر گذار باشد.
البته توجه داشته باشید برای آموزش شطرنج باید زیر ساختار های آموزشی را در نظر داشته باشند.
پیدا کردن اشیا:
از بهترین بازی هایی که می توان به تفکر کودک کمک کرد پیدا کردن اشیا هست.
این بازی بسیار جذاب تمرکز و دقت بینایی بسیار زیاد را در پیش دارد و استفاده از حواس بینایی بسیار عالی است.
نحوه اجرا در این بازی به این صورت است که در کلاس تمام اشیا وجود داشته باشند و کودک با نگاه کردن به اشیا در ذهن خود آن ها را ثبت کند و به خارج از کلاس برود.
زمانی که کودک در بیرون از کلاس است بعضی از وسایل را جا به جا کنید و کودک را به کلاس باز گردانید و حالا کودک باید وسایلی که جا به جا شده است را پیدا کند.
داستان ساختن:
در این بازی بسیار مهم است که با تخیل و داستان سازی کودک به آن کمک کنیم که تصور سازی درستی را انجام بدهد.
به عنوان یک معلم وظیفه دارید که حواس چندگانه کودکان را به کار بیاندازید.
نحوه اجرای بازی به این صورت است که نام چند شئی را بر روی یک برگه یادداشت کنید و از دانش آموزان بخواهید که یکی از این شئی ها را انتخاب کنند و با آن ها شروع کنند به داستان سازی و شما در این بازه میتوانید متوجه بشوید که دانش آموزانتان به چه چیزهایی فکر میکنند و تفکر ذهن آن ها بیشتر به سمت تخیلات است یا واقعیت !
برج هیجان :
در این بازی شما باید با بلوکهای چوبی یک برج 18 طبقه بسازید. هر طبقه از سه بلوک تشکیل شده و باید آنها را یک ردیف افقی و یک ردیف عمودی بچیند.
فردی که برج را چیده شروع کننده بازی است.
هر بازیکن در هر نوبت فقط میتواند یک بلوک را خارج کند؛ اما این کار شروطی هم دارد:
1- تنها از یک دستش استفاده کند.
2- بلوک انتخاب شده جزء دو ردیف بالای برج نباشد.
3-هر بازیکنی که باعث ریزش برج شود بازی را باخته است و باید برج را دوباره بچیند!
این هم یک آمار جالب در مورد جنگا: تاکنون 50 میلیون بازی جنگا فروخته شده است که از 2.7 میلیارد بلوک جنگا تشکیل شدهاند!
مکعب روبیک :
یکی دیگر از بازی های هیجان انگیز برای کودکان بازی مکعب روبیک است.البته کودکان به دلیل سختی این بازی تمایل زیادی برای یادگیری نشان نمیدهند.
اما آمار نشان داده است که کودکانی که یادگرفته اند به بازیکن های حرفه ای در این بازی تبدیل شده اند.